tisdag 8 maj 2007

Jämföra publiceringssystem

Nu har vi äntligen fått de första offerterna på publiceringssystem och jag sitter just nu och försöker jämföra dem. Jag har ett excelark där jag har skrivit upp en jäkla massa saker och där har jag börjat kryssa i vad som ingår i de olika systemen.
Det känns ungefär som att värdera vad som är nyttigast av en apelsin och en kycklingfilé och om jag blir mätt på den portion som serveras.

De system vi tittar på just nu, utan inbördes ordning, är:
  1. Escenic
  2. Polopoly
  3. Typo3
  4. TNG (The Next Generation) vårt nuvarande custombyggda system
Vi har full koll på vilka som har dem installerade och vilka som nyligen har köpt de två första. Vi känner också till de problem som tex Expressen haft/har med Polopoly.
Vi har även en ambition att göra så mycket som möjligt själva men är osäker på om vi kommer att klara det?

Så var inte rädda, utan delge oss era tankar, fakta, åsikter och erfarenheter on eller offlist. Vill ni vara anonyma eller åberopa sekretess så går det bra och jag lovar att vi inte skall sprida det i så fall.

6 kommentarer:

'amo sa...

Networkers.se kommenterar på sin blog bla de system vi valt att titta vidare på. Han lägger där till Joomla till de system vi bör kolla på. Jag skulle vilja se exempel på nyhetssiter som är minst lika stora och som använder någon av dessa Open Source lösningar.

jocke sa...

tv3.se är ganska stora och har stundtals mycket trafik - de kör mambo/joomla

Fredrik Nygren sa...

Jag kollade lite närmare på Joomla för snart ett år sedan. Vid den tidpunkten verkade lösningen för lastbalansering och att skala anläggningen uppåt inte självklar. Jag minns också att jag reagerade på bildhanteringen som inte verkade riktigt optimal för att jobba med större bildflöden. Men det är som sagt ett tag sedan. Version 1.5, som närmar sig, kanske erbjuder något annat. Dessutom har Joomla ett enormt utbud av plugins och annat skojigt.

Jag tror för övrigt att MTG har ganska bra koll på just bitarna som rör lastdelning och liknande. Tidningen Internetworld skrev en artikl om MTG och deras val. Artikeln kan köpas här.

jocke sa...

paf (jack of many trades) har nog fortfarande sin ande vilande över mtg:s filosofi - och då är det bra skit.

Bosse sa...

Jag har bara tittat ytligt på det men Drupal verkar vara intressant. New York Observer kör tydligen Drupal och här finns en artikel om övergången. Är det någon som har mer erfarenhet av Drupal.

Johannes sa...

Lite tankar.

Min erfarenhet är att man ofta använder betydligt mindre av ett färdigt system än vad man tänker sig, man utvecklar och anpassar på egen hand.

Man tror sig använda 70% men i verkligheten är det kanske bara 30%, restan kodan man själv.

ang. Joomla har väl de ett helt annat fokus, de bygger ett ramverk som ska passa väldigt många olika sorters sajter och krav. Antar att hd har ganska specifika krav, ex väl indexerad sökning, väl fungeranda cachning osv.

Har ni fundera på att bygga själva?
php, memcahe (från danga, svinbra), och Sphinx för helgrymma sökningar
(www.sphinxsearch.com, även det svinbra), sedan ska det integreras mot newspilot eller liknande men det jobbar ska ändå göras - oavsett cms.