torsdag 19 april 2007

Snart är rubbet klart

Det hade ju varit skönt om det var sant. Men det är inte riktigt så... Det handlar om en ny tjänst.

Som en del av er redan har koll på: det ska bli gratis att annonsera ut objekt på hd.se. Som blocket ungefär, fast gratis.


Tjänsten kan beskrivas som en kombination av:
  • blockets enkelhet och lokala styrka
  • craigslists gratismodell och känsla av community
  • den lokala tidningens volym och existerande parallellpublicering (ger en grundläggande volym av annonser i botten)

Så här har jag (ungefär) tänkt usparna:
BILLIGARE är enkelt och behöver väl ingen närmare presentation. Eftersom blocket och eftertexten i tidningen redan upplevs som relativt billig gäller det för en ny aktör att vara ännu billigare. I synnerhet om vi ska "skapa" en ny marknad där man till och med skänker bort grejer med ringa värde, byter tjänster eller kanske bara lägger en efterlysning på något.

ENKLARE hänger nära ihop med gratis-modellen. Genom att vi inte behöver kräva någon betalning så kan du verkligen lägga in en annons när som helst utan att behöva tillgång till telefon som tillåter betalnummer, kreditkort, eller andra mer eller mindre krångliga lösningar. Enklare handlar också om att vi ska ta tjänsten så nära blocket som möjligt, men ändå hitta områden som går att optimera. Tex har blocket ett krångligt regelverk för vad annonsen får innehålla - här kan vi vara mycket enklare.

SNABBARE blir vi framför allt genom att vi inte förhandsgranska annonserna. Vi lägger dem under lagen om publicering på elektroniska anslagstavlor och kör dem rakt ut. I samma ögonblick som vi sett att din mailadress fungerar ligger din annons ute på nätet.

NÄRMARE är svårast att förklara. Men tänk på Craigslist tex. De som jobbar där finns med på bild, de beskriver sina vedermödor, de diskuterar med användarna om vad som bör utvecklas och förändras. Craigslist upplevs inte alls som en tjänst med ett anonymt företag i bakgrunden utan verkligen som allas marknadsplats. Loppis när det är som bäst.

Tjänsten kommer att heta hd.se/rubbet (eller kanske lite mer web 2.0 - hd.se/rubbt ?). Går man till den adressen så kommer man än så länge till den gamla lösningen - den nya varianten kommer att ligga i en helt egen form. Väldigt avskalat, väldigt rent. Inledningsvis helt utan banners eller andra annonser. Det utvecklar vi i andra vågen - när vi vet om det lyfter.

Affären bygger på två fundament. Men det återkommer jag till ;)

Nu får ni börja med att tycka till om själva grejen. Är det här en bra sak?

Inga kommentarer: